4 probléma az on-line társkereső oldalakkal
2021. március 03. írta: Négyes_

4 probléma az on-line társkereső oldalakkal

Mintegy 7-8 hónapnyi aktív tárkeresőzés és 10 db on-line társkeresőn való regisztrálás után összegyűlt némi tapasztalat arról, hogy milyen problémák vannak az ilyen módon történő párkereséssel. A 4 legfőbb gondot emelném ki:

  • Passzivitás
  • Megtévesztő fényképek
  • Kamu-profilok
  • Pénzfejés

Nézzük részletesebben: a passzivitással kezdve. Az on-line társkeresőkön - főleg a hölgyek körében - óriási a passzivitás. A legtöbb női társkereső csak havonta vagy kéthavonta nézi meg leveleit és profilját és szinte egyáltalán nem reagál a levelekre. Gyakorlatilag úrnők módjára várják a szolganép (vagyis a férfiak) hódolatát és versengését kegyeikért (mondván: törjék csak magukat és küszködjenek értük, mint házi-sertés a jégen). Majd ezt követően a végső döntés jogát megtartva maguknak - és kiválasztva a legfiatalabb, legjobb külsejű "versenyzőt" - kizárólag  annak az egy szerencsésnek válaszolnak a levelére. Mindezt több ismerősöm tapasztalata és saját élményeim mondatják velem: nem egy átbosszankodott levelezés után.

A második gond a megtévesztő fényképek sora, melyekkel a női társkeresők átlagosan 9-10 évvel fiatalítják meg profiljaikat. Nem általános, de nagyon gyakori, hogy például egy 45 éves nő, 34-35 éves korszakából tesz ki fotót a társkeresős adatlapjára. Mondanom sem kell: nem túl fair a dolog, ami a legelső személyes randin rendszerint óriási csalódást okoz.

A kamu profilok jelentik a harmadik problémát az on-line társkereső oldalakon. Ezeknek két válfaja ismert: az adott portál által teremtett "kamu-profil" és a sokkal ritkább "egyéni kamu profil". Az előbbinél maga a társkereső oldal hoz létre nagy számban kitalált személyeket, hogy javítsa portáljának tagsági mutatóit (a férfi - nő arányt és a taglétszámot) és egyúttal aktivitásra, tagsági díj befizetésre ösztönözze a frissen regisztráló férfiakat. Ha ezek a kamu-profilok aztán - vonzó női arcképekkel - levelet írnak egy-egy férfi csatlakozónak, de az illető csak tagdíj befizetése után nézheti meg, hogy mit írt neki az a csinos hölgy (és majd megeszi a fene a kíváncsiságtól), akkor bizony nagyon is megéri fenntartani ezeket a kamu-profilokat (hiszen fizetővendégeket hoznak).

Ezzel el is érkeztünk a negyedik gondhoz, a pénzfejéshez. Ennek egyik legdurvább formája, amikor regisztráció után az égvilágon semmit nem tehetünk az adott társkereső oldalon (hiába csatlakoztunk) mert mindenhez tagdíjat kér az adott portál. Megnézte egy nő az adatlapod és levelet írt neked, amit elolvasnál? Hopsz, fizess be tagdíjat (mondjuk havi 2-3-4 ezret) és azonnal megnézheted. Új társkereső regisztrált, aki közel lakik hozzád és korban is megfelelne, így megnéznéd adatlapját? Hopsz, fizess be azonnal 3 ezret és meg is nézheted. És így tovább. 

tarkeresok.jpg

Kép forrása: Cronos társkereső

A négy említett probléma dacára mégis akadnak azért pozitív végkifejletek is - ezt hozzá kell tegyem - hiszen saját baráti körömben is van olyan, aki on-line társkereső oldalon talált rá a szerelemre. Ám a négy posztomban említett probléma nagyon megnehezíti a társkeresést. negyes_logo2.jpg

2021.03.03.(11:47)

A bejegyzés trackback címe:

https://negyes.blog.hu/api/trackback/id/tr1516430924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2021.03.04. 11:58:38

Ez mind így igaz. És ez kezdettől fogva így van, tehát már 20-25 éve is ez volt a helyzet. A társkereső oldalak célja ugyanis az, hogy a felhasználó keressen. Nem az, hogy találjon. Mert akkor társtaláló oldalnak hívnák magukat. De abban nincs üzlet, ha mindenki gyorsan, könnyen megtalálja, akit keres, aztán odébb áll. Épp ellenkezőleg.
Ez ugyanaz, mint az egészségügy esete, aminek célja nem az, hogy te egészséges legyél, hanem az, hogy beteg, mert abban van a pénz. Ezért helyesebb volna betegségügynek hívni.
Vagy ott van az oktatás: ami arra akar rávenni, hogy egész életedben tanulj és mindig fizess érte. Cserébe értéktelen, elavult, semmire se jó tudással tömik tele a fejed, amit nem tudsz használni semmire, nem tudsz megélni belőle. És ezt a csődöt úgy adják el neked, mint nagy sikert, meg korszerű dolgot.
Vagy ott van a... stb. stb. Tele van a világunk ilyen dolgokkal.

Recensens 2021.03.04. 12:03:27

A társkeresőzés on-line módon főleg a férfiak "sportja". A társkereső oldalakon rendszeresen megjelenők 70%-a férfi és csak 30%-a nő. A különbséget némileg csökkentik (60:40-re) az oldalak adminjai, női ál-profilokkal.

Almandin 2021.03.04. 15:15:02

A társkeresőzéssel az a probléma, hogy belép a katalógus-effektus: az emberek úgy válogatnak, mintha boltban lennének. Ha az életben ismerkedik meg két ember, azért randiznak, mert már felkeltették egymásban az érdeklődést. Társkeresőn az ember valami fotó és szöveg alapján kinéz valakit, elmegy a randira és többnyire feszeng, mert nem volt előzetes érdeklődés a másik iránt előtte. Másrészt könnyű bőségzavarba kerülni, vagy ellenkezőleg, a sok rossz fotó alapján az embernek olyan illúziója van, hogy mindenki rossz adottságú. A mesterkélt jelleg miatt is nehéz onnan párt találni.

Audianer 2021.03.04. 19:38:05

A posztban leírtak az én tapasztalataim szerint is teljes mértékben fedik a valóságot. A kamu profilok esetében még az is előfordul, hogy automatikusan generált üzenetekkel bombázzák a szerencsétlen férfiembert de ez a különböző női álprofilokról érkező néhány hasonló vagy éppen megegyező tartalmú üzenet után viszonylag gyorsan le is lepleződik.
A pénzfejés olyan módszerével is találkoztam, hogy a valós profil mögötti nőnemű egyed valamilyen módon érdekeltté van téve abban, hogy a rárepülő nyomorultat minél tovább szóval tartsa, azaz befizetésre ösztökélje. Ezzel vagy "kreditet" nyernek amit aztán a számukra valóban érdeklődésre számot tartó férfiemberrel való levelezésre fordíthatnak. A másik verzió amikor valós pénzösszeget kapnak a "társkereső" oldaltól a forgalom után, tehát érdekükben áll minél tovább szóval tartani a delikvenst. Ez általában a szexpartner kereső oldalakon dívik és a valós női profilok mögött kiöregedett prostituáltak vagy nyugdíjas nyanyák (nem ritkán férfiak) próbálják fenntartani a folyamatos érdeklődést. Természetesen a végcél -a személyes találkozó- soha nem jön létre...

Audianer 2021.03.04. 19:38:12

@Almandin
Örömteli, hogy egy intelligens nő is megtisztelt minket a véleményével! Köszönet.

Audianer 2021.03.04. 19:38:15

@Almandin
Örömteli, hogy egy intelligens hölgy is megtisztelt minket a véleményével! Köszönet.

Audianer 2021.03.04. 19:38:22

A Blogger által leírtak az én tapasztalataim szerint is teljes mértékben fedik a valóságot. A kamu profilok esetében még az is előfordul, hogy automatikusan generált üzenetekkel bombázzák a szerencsétlen férfiembert de ez a különböző női álprofilokról érkező néhány hasonló vagy éppen megegyező tartalmú üzenet után viszonylag gyorsan le is lepleződik.
A pénzfejés olyan módszerével is találkoztam, hogy a valós profil mögötti nőnemű egyed valamilyen módon érdekeltté van téve abban, hogy a rárepülő nyomorultat minél tovább szóval tartsa, azaz befizetésre ösztökélje. Ezzel vagy "kreditet" nyernek amit aztán a számukra valóban érdeklődésre számot tartó férfiemberrel való levelezésre fordíthatnak. A másik verzió amikor valós pénzösszeget kapnak a "társkereső" oldaltól a forgalom után, tehát érdekükben áll minél tovább szóval tartani a delikvenst. Ez általában a szexpartner kereső oldalakon dívik és a valós női profilok mögött kiöregedett prostituáltak vagy nyugdíjas nénik (nem ritkán férfiak) próbálják fenntartani a folyamatos érdeklődést. Természetesen a végcél -a személyes találkozó- soha nem jön létre...

Yakk 2021.03.05. 00:58:45

Még egy aljas trükk: az előfizetést automatikusan megújulóra állítják, amit ha nem kapcsolsz ki időben (és ha nem vagy rutinos, honnan is tudnád), akkor le is vonják a számládról. Ez amúgy vérlázítóan aljas üzletpolitika, és azt sem értem, ez hogyan lehet eleve legális.

Almandin 2021.03.05. 00:58:56

@Audianer: Elég rémisztő a mai helyzet a leírtak alapján.
Van még egy faktor, ami lényeges: sokszor olyanok mennek társkeresőre, akik a való életben nem tudnak ismerkedni, van valamilyen kommunikációs problémájuk. A nettől várják a megoldást. Pedig így, ha esetleg sor is kerül személyes találkozóra, ott se tudnak majd jól kommunikálni, és ugyanúgy kudarcba fullad a dolog. Bár lehet, hogy ma már többen vannak fent olyanok is, akiknek nincs ilyen problémájuk, hiszen ma már szinte minden átterelődik a netre. Az emberek többségének már szinte nincs IRL élete. Éjjel-nappal a telefont nyomkodják, nem beszélgetnek. Kezd egy olyan tendencia is kibontakozni, hogy a fiatalok egyre nagyobb része virtuális nemi életet él, nem is akar hús-vér partnert. Olyan élethű szimulációk vannak a neten és annyi pornó, hogy sokan sajnos beérik ennyivel. Ráadásul a pornóban olyan külsejű és teljesítményű partnerek vannak, akikhez képest egy valós ember nem elég vonzó még akkor se, ha átlag felett jól néz ki (az átlagos vagy az alatti kategóriáról ne is beszéljünk).
A másik nagy veszély a főleg idősebbekre vadászó profi szélhámosok. Az ú.n. amerikai katonás csalásoknak sok középkorú nő felült már, de férfiak is szoktak ilyen lehúzások célpontjai lenni. Aki idősebb és magányosnak érzi magát, annak fokozottan kell vigyáznia, mert ezek a magányos emberekre utaznak. Volt, akit az egész vagyonától megszabadítottak.

KékFény6 2021.03.05. 00:59:00

@steery: Ha ez mind igaz lenne, akkor előbb-utóbb csődbe mennének a társkereső oldalak, mert elterjed, hogy nem lehet társat találni. Bedőlne az egészségügy, mert senki nem fordulna oda, mert úgy sem gyógyul meg, tönkre mennének az oktatási cégek, mert senki sem menne oda használhatatlan tudást tanulni.
És még sem így történik, tehát valahol sántít az, amit leírsz.

Almandin 2021.03.05. 07:06:50

@Yakk: Emiatt a fogyasztóvédelemnél kell bejelentést tenni.

odamondó 2021.03.16. 12:51:23

@Almandin: "sokan sajnos beérik ennyivel"

Mármint? Miért sajnos ez? Nem a te életed. Mindenki azt csinál amit akar.

Társkereséshez:

Feleségemet egy ilyenen találtam. Nincs ebben semmi rossz. Azt meg a nőknek nem kell felróni miért nem válaszolnak. Egyszerűen túl sok üzenetet kapnak. Egyszer próbaként regisztráltam egy női accountot egy google-ön talált képpel. Nem írtam semmit bemutatkozásnak. (kifejezetten egy csinos visszafogott de szép női képet találtam amin épp piknikezik nagyon hihető volt és tippre azt gondoltam ez a csaj be fog jönni mindenkinek) hát nem tévedtem. 3 nap után inkább töröltem az accountot miután 1000 levelet elérte a számláló...

bobito 2021.03.16. 14:12:33

Nőként nyilatkoznék.
Valami miatt a nők nagyon sok megkeresést kapnak, képtelenség mindre válaszolni.
És nem a fentebb említett 70-30% esetleg 60-40% arányban többet.
Egy nő regisztrál és kap 200 levelet naponta.
Egy pasi regisztrál, és a kiküldött 50 leveléből jó, ha választ kap 1-re. (Infó öcsémtől.)
Nem teljesen értem az okot, mert elvileg 1 nő + pasi = 1 pár, és mind a pasik, mind a nők azért vannak ott, hogy párt találjanak.
De igaziból meg valahol értem, ez a nők és férfiak közötti különbségből adódik.
Egy nő azt a bizonyos egyetlent keresi.
Egy pasi pedig egy nőt, aki őt annak a bizonyos egyetlennek fogja tartani. :)
Ez a nő pedig szinte bárki lehet. :)
Ez most általánosítás volt, nem mindenkire igaz, de van egy ilyen tendencia.

odamondó 2021.03.16. 21:14:37

@bobito: "Nem teljesen értem az okot, mert elvileg 1 nő + pasi = 1 pár, és mind a pasik, mind a nők azért vannak ott, hogy párt találjanak."

1. 100ból 60 fickó senkit sem talál 35 talál 5 meg úgy válogat ahogy akar.
2. A fickók akik találnak valakit azoknak a legtöbb nő aki szóba áll velük az nem tetszik, de legalább megpróbálják őket megfektetni.
3. 2-es pontot az átlagos nők eljátszák párszor és többé nem regisztrálnak ilyen helyre
4. A nők jelentős része is csak ego fényezésre van ott. Mondjuk egy szakítás után jól jön, hogy van 5 ingyen vacsi meg figyelmesség.

Loana. 2021.03.21. 21:21:46

@bobito: szerintem akik kíváncsiságból vagy szórakozásból vagy egyéb más okból regisztrálnak...na ők mindenkinek írnak:). Akik valóban párkeresési szándékkal lépnek be, ők valószínűleg úgy allnak hozzá, mint az egyik barátom: kiválasztanak néhány paramétert, arra szűrnek és aki így fenn akad...mindenkinek írnak :). És így kapunk mi sok sok levelet...
süti beállítások módosítása