A négy leggyakoribb szülőtípus
2023. február 01. írta: Négyes_

A négy leggyakoribb szülőtípus

Kétgyermekes szülőként, tanárként és sokat megélt "éltes" középkorúként rengeteg példát láttam környezetemben a főbb szülői archetípusokra és történetesen épp négyet sikerült azonosítanom ezek közül. Nézzük őket sorban a blog ars poeticája szerint röviden, tömören és lényegre-törően.

szulok.jpg

A kép a Várandósok című 2012-es filmből származik. Forrása: LINK

1. A haverkodó, örökifjú szülő

Az ebbe a típusba tartozó szülő (legyen az anyuka vagy apuka) nem a klasszikus és hagyományos "szülői-szerepet" követi, hanem sokkal inkább gyermeke barátja vagy haverja akar lenni. A tiszteletet érdemlő példakép figurája helyett a bizalmas jóbarát karakterét akarja inkább megvalósítani, miközben mindennél fontosabb számára gyermeke szeretete. Tipikusan ide tartozó példa a Gilmore Girls (Szívek szállodája) című sorozatban Lorelai és az Apafej című filmben Sonny (Adam Sandler). A haverkodó szülő sok közös élményre törekszik gyermekeivel, sokat játszik, kirándul velük és minden téren a lehető legszorosabb kapcsolódás a célja. Magam is ebbe a típusba tartozom, noha inkább a kettes típusú, most következő szülők gyermekeként nevelkedtem.

2. A konzervatív szülő

A konzervatív szülő nem feltétlenül jobb vagy rosszabb az előzőnél, csupán másként értelmezi a szülő - gyermek viszonyt. Számára szülőnek lenni elsősorban feladat és küldetés, melyben a példamutatás és tanítás van legelső helyen, nem a bensőséges lazaság és ragaszkodás. Fontos feladatának tekinti, hogy tudatosan alakítsa gyermeke természetét, gondolkodását és megtanítsa azokra a dolgokra, melyek számára fontosak. Itt három altípusa van: a "távolságtartó" az "önmagát reprodukáló" és a "nagy tanító" A távolságtartó nagyon merev a gyermekével, az önmagát reprodukáló mindazt gyermekére erőlteti, amit ő maga is végigcsinált (ha focizott, akkor fiát is focira járatja, ha szépségkirálynő volt a suliban, akkor lányára is ráerőlteti, hogy az legyen), a "nagy tanító" pedig közvetlen és barátságos ugyan, de közben folyton csak a tanítás és példamutatás az első a számára.

3. A maximalista, terhet-átadó

Innentől következik a két negatív kategória, előbb a hármas szülőtípus: a maximalista. Az ebbe a típusba tartozó szülő jelentős terheket rak gyermekére, amikor hatalmas elvárásokat fogalmaz meg vele szemben. Legyen például kitűnő tanuló, de legyen élsportoló is és persze tanuljon meg egy hangszeren is játszani, miközben sajátítson el legalább 2-3 világnyelvet is (minimum). Ha a gyermek nem képes hozni ezeket az elvárásokat, akkor jönnek a büntetések, szankciók, melyek többnyire pszichés problémákat okoznak. Ugyanakkor tanárként láttam ilyen típusú nevelésnél pozitív példát is, amikor a gyerek valóban nagyon sikeressé vált. (Az már más kérdés, hogy legbelül nyomot hagytak e benne a gyermekévek.) Viszont sokkal többször láttam negatív példákat maximalista szülők gyermekeinél: lelkileg megtört, később depresszióval küzdő fiatalok kapcsán, akik képtelenek voltak megfelelni az apuka vagy anyuka elvárásainak.

4. A csak papíron szülő

A legrosszabb szülőtípus, a "csak papíron szülő" aki egyáltalán nem törődik gyermekével sem érzelmileg sem máshogyan. Nem tanítja, nem neveli és nem is nagyon beszélget vele. Az ilyen szülők gyermekeit legtöbbször egy-egy baráti kör vagy az utca "karolja fel" néha szerencsés esetben egy másik rokon (nagyszülő, keresztapa, keresztanya). Az ilyen közegben nevelkedők sajnos nem kapnak törődést, így kemény és érzéketlen felnőttekké válnak, nagyon gyakran iskolázatlanul nekivágva az életnek. A segítséget néha megadhatja egy kedvező fordulat, mely jó irányba terelik őket: egy szerencsés párkapcsolat egy meleg szivű jóbarát vagy egy már említett rokon.

Ennyi a lista, blogunkon megszokott módon 4 esetet kiemelve és hozzátéve: természetesen sokkal több szülői típus létezik, mi csupán a leggyakoribb esetek megemlítésére törekedtünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://negyes.blog.hu/api/trackback/id/tr9718038508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control. 2023.02.02. 22:21:30

A két véglet: a maximalista és a papíron szülő nagyon gyakori. Az előbbi az elitgimnáziumok tanulóinál, utóbbi a szakképzésben lévőknél fordul elő.
süti beállítások módosítása