4 dolog, ami a jól működő házassághoz kell(ene)
2021. február 15. írta: Négyes_

4 dolog, ami a jól működő házassághoz kell(ene)

Nem kevés szubjektivitás van a dologban (elismerem), de 20 év házasság és rengeteg minta közelről való megfigyelése ad némi tapasztalatot az embernek ezen a téren. Megosztva ezeket a következőkre jutottam: egy jó házasság működéséhez a következő 4 dologra van szükség:

  • Szerelem / szeretet
  • Tisztelet a másik iránt
  • Hűség
  • Bölcsesség

Talán nem mind teljesen tiszta, hogy miért került az első négybe (hiszen a blogon csak négyes listák találhatóak), de némi magyarázattal talán tisztul a kép:

Szerelem / szeretet: ez szorul legkevésbé magyarázatra, de hogy miért van mindkettő egymás mellet a listán, az érdekes lehet. Nos, a szerelem sajnos nem örök, de ha szeretetté szelídül még mindig működtetheti a kapcsolatot (sőt legfőbb összetartója, "motorja" lesz).

Tisztelet: Enélkül nem megy az együttélés és házasság. KELL, hogy tiszteljük egymást, mert ha ez elvész, akkor borul szinte minden (mint a "dominó effektusban").

Hűség: mondhatnánk, ha van szerelem, akkor a hűség hiánya (a hűtlenség problémája) elő sem jön. Nos, talán a szerelem fázisában ez tényleg így igaz (ott sem mindig), de a szeretet szakaszában már igenis okozhat gondot. Nem is kicsit sajnos.

Bölcsesség: nem azonos a szerzett műveltséggel vagy IQ -val. Itt másról van szó. A bölcsesség azt jelenti (egy párkapcsolatban) hogy előre gondolkodunk, tisztán látunk és számolunk minden tényezővel, a következményekkel is, amikor egy konfliktus kezeléséről, a másikról, a kapcsolatunkról, családunkról és válásunkról (együtt maradásunkról) döntünk.

Nos, szokott rövidségünkkel ennyi. Biztosan sokan más dolgokat említenének az első 4-ben, de egy egyéni blog keretei között a saját tapasztalat a döntő. Egyébként a témához szervesen kapcsolódik előző posztunk, a "4 dolog, ami nehezen viselhető egy feleségtől".

hazassag.jpg

***

negyes_logo2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://negyes.blog.hu/api/trackback/id/tr10016427802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása