4 alapigazság a választásokról
2021. szeptember 26. írta: Négyes_

4 alapigazság a választásokról

Közelednek a választások: jövő év áprilisában, nagyjából 200 nap múlva országgyűlési voksolás kezdődik Magyarországon. A végeredményt sok közvélemény-kutató találgatja máris (főleg a most zajló ellenzéki előválasztás miatt), ám valójában még csak nem is sejthető mi lesz.

szavazas.jpg

Kép forrása: radio9.hu

Négy alapigazság viszont mindenképp érvényes a választásokra. Nézzük ezeket sorban:

1. A korábbi választások bizonyították, hogy a Fidesz egy masszív, 2 - 2,5 milliós egységes szavazótáborral rendelkezik, mely könnyen mozgósítható. Egyetlen másik magyar párt sem tud ekkora méretű és ennyire egységes tábort felmutatni, ráadásul már 11-12 éve (a 2010-es választások óta) tűnnek megbonthatatlannak. Három tényező mindenképp erős összetartóerőt jelent náluk: 1. Orbán Viktor feltétel nélküli tisztelete 2. Az ellenzék iránti közös ellenszenv 3. A migráns-kérdés Fidesz általi kezelésébe vetett hit. 

2. Az Európai Unió vezetése, a tagállamok többsége és a világ kormányainak nagyobbik része egy magyarországi kormányváltást üdvözölne. Természetesen vannak kivételek, de a többség (nemzetközi szinten) igenis Orbán Viktor távozását tartja kívánatosabbnak (a maguk-, és hazánk számára is). 

3. Nincs garancia arra, hogy a Fidesz ellen összefogásra készülő apróbb pártok (DK, Jobbik, MSZP, Momentum ... stb) képesek a közös kormányzásra. Azon túl, hogy az összefogás vezetői illetve pártprogramjai közt lehetnek (és vannak is) különbségek, ott van még a jobb-konzervatív jobbik és a baloldali pártok közt feszülő ellentét (pl. a kisebbségi és meleg kérdésben + ezernyi dologban). 

4. A jelenlegi választási rendszer, választási törvény és választókörzeti-szisztéma a kormányon lévő pártszövetségnek (Fidesz - KDNP) kedvez. Adósak maradunk a részletes magyarázattal (és bizonyítással), ami nem is mi a dolgunk, viszont kommentben várjuk erről a véleményeket. 

negyes_logo2.jpg

2021.09.26. (15:14)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://negyes.blog.hu/api/trackback/id/tr7616700744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.12.12. 13:48:10

1) a fidesz nyer
2) az összefo.ás csalást emleget
3) az Ollyópaji Jujjdejó hőzöng
4) a korábbi rendszer szerint nem ⅔, hanem ⅘-del nyernének, csak senki nem meri a választókörönkébti elemzést végrehajtani, mert q-ra izzó....

0.5 bit 2021.12.12. 13:48:23

"A jelenlegi választási rendszer, választási törvény és választókörzeti-szisztéma a kormányon lévő pártszövetségnek (Fidesz - KDNP) kedvez."

Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. A választási rendszer nem a Fidesz-nek vagy nem a kormánypártnak kedvez, hanem annak a pártnak, amely minél nagyobb különbséggel tud nyerni.

Az, hogy ez épp a Fidesz az 1-es pont miatt van, nem azért mert kormánypárt lenne vagy épp Fidesz ez a párt. Csak sokkan nagyobb volt a támogatottsága, mint a második helyen befutó pártnak.

A 2022-es választáson, mivel a kormánypárt és az összefogás közötti támogatottság össze mérhető, a választási rendszer sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, mint a korábbi esetekben. Nem fog kedvezni így egyik oldalnak sem.

BölcsÉsz 2021.12.12. 13:48:29

Ez a választási rendszer nem a Fidesznek kedvez, hanem a mindenkori legnagyobb pártnak, ami jelenleg a Fidesz. Ha a Napfénypárt lesz a legerősebb, nekik fog kedvezni.

nemecsekerno_007 2021.12.12. 13:49:23

Az EU vezetése a maga érdekeit nézi, ide nekik az Ellenzéki Összefogás csak hasznos hülyének kell.
A V4-ek szálka a régebbi tagok szemében, főleg azért mert elegük lett abból, hogy hülyének nézik őket.
A lengyelek ki is számolták, hogy mennyire:

makronom.mandiner.hu/cikk/20210921_szamot_vetettek_a_lengyelek_oriasit_buktak_sok_penzbe_faj_az_unios_tagsag

Boar. 2021.12.12. 13:49:27

Nesze semmi fogd meg jól...
Amúgy a fidesznek már rég nincs 2 millió biztos szavazója. '18-ban se tudtak összecsalni 2 millió szavazatot, még a külföldi kamuvoksokkal sem.

Muzsikok közt 2021.12.12. 13:49:32

ellenzeki elovalasztasra eddig fel millioan voltak kivancsiak ugy, h ki se kell lepni a lakasbol hozza

meg ha ossze is jon a maradek 1 nap alatt meg fel milla, ez eleg gyasz

marad a fidex, amugy nem is baj
süti beállítások módosítása