4 életcél
2021. február 17. írta: Négyes_

4 életcél

Az "életcél" kifejezést több módon is lehet értelmezni: vannak, akik egyetlen elérendő és kitűzendő dolgot értenek alatta, melyet egész életünkben próbálunk elérni illetve megvalósítani. Mások szerint - és ide tartozom jómagam is - az életcél több tényező is lehet, melyeket egyidejűleg szeretnénk halálunkig valóra-váltani. Nos, nézzük a négyes blog listáját, vagyis saját preferenciámat:

  • gyermekek sikeres felnevelése
  • a boldogság elérése hosszabb időszakokban
  • egy kiteljesedést hozó állás, hivatás
  • a szerelem megélése

A lista elkészítésekor érti meg az ember, hogy mennyire nehéz is 4 dolgot kiemelni életünk legfőbb céljai közül. Esetemben azonban mégsem kellett sokat gondolkodni, a következők miatt:

Gyermekek: Ők a legfontosabbak és hogy lélekben erős, egészséges, kiegyensúlyozott emberekké váljanak a segítségünkkel. Nem könnyű feladat, mert a mai világ stresszel van tele és ahogyan mi magunk is sokat idegeskedünk, ezt sajnos a gyermekeinkre is ráragasztjuk akarva, akaratlanul is. Mégis mindent el kell követnünk, hogy ezt ellensúlyozva boldog gyermekkor adjunk nekik. Nekem ez az első számú életcélom.

Boldogság: relatív fogalom és kérdéses, hogy meddig tartható fenn. Vannak, akik percekre érik el egy-egy boldogtalan időszak között, mások napokig, hetekig képesek boldogságot érezve élni. Sajnos én az előbbi kategóriába tartozom, mégis küzdök, hogy a másodikba kerüljek. Annyira, hogy ez életcélommá is vált.

Hivatás: Életünk közel felét töltjük munkával, így egy olyan hivatás gyakorlása, melyet örömmel végzünk és amely önmegvalósítással ajándékoz meg bennünket (egy álom-munkahelyen) tényleges életcél lehet számunkra (még ha ennek átélése csak hónapokra, vagy évekre történik is). Én egyszer a közelébe kerültem, de sajnos kicsinyes főnököm és az értékes kollégákat megbecsülni nem tudó vezetés miatt végül nem jött össze.

Szerelem: Kimaradt számomra (eddig) és már nem is hiszem, hogy megesik velem, bár egyetlen egyszer néhány évre úgy tűnt elértem (akkoriban szerelemként is éltem meg, amit éreztem) és csak később derült ki, hogy nem volt az. De életcélnak mégis remek, hiszen még bármi lehet.

Szokásos rövidséggel ennyi a lista, de kommentben várok ötleteket, mindenkinek a saját négyesét!

eletcel.jpg

***

negyes_logo2.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://negyes.blog.hu/api/trackback/id/tr9216429914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása