A 4 legnagyobb veszély az emberiségre jelenleg
2022. március 19. írta: Négyes_

A 4 legnagyobb veszély az emberiségre jelenleg

Az emberiség számtalan komoly veszéllyel került már szembe eddigi történelme során, elég csak az őskortól előforduló jégkorszakokra, a XIV. századi nagy pestis-járványra vagy a világháborúkra gondolnunk. Napjainkban újra megszaporodtak a globális válságjelenségek és szinte csak kapkodjuk a fejünket az egymás után érkező világméretű problémák, katasztrófák láttán. Négy veszélyforrás azonban kiemelkedik ezek közül:

global.jpg

forrás: link

1. Egy globális atomháború veszélye

Az ukrán - orosz háború kapcsán ébredt rá az emberiség arra, hogy elég egyetlen ember döntése és a világ elpusztulhat. Ez az ember jelenleg Oroszország vezetője: Vlagyimir Putyin. A Kreml ura 2022 február 24-én ugyanis gyakorlatilag egy atomcsapással fenyegette meg a világot. Ekkor döbbentünk rá mindannyian, hogy milyen könnyen fordulhat végzetes irányba 8 milliárd ember sorsa. Mert ne legyenek kétségeink: Putyin egymaga hozná meg döntését arról, hogy atomrakétákkal támadja meg a NATO-országok nagyvárosait mely után az ellencsapás az ő nagyvárosait döntené romba. A folyamat pedig addig zajlana, amíg a Föld lakhatatlanná válna a nukleáris szennyeződésektől. És mindehhez nem kellene sok ember döntése vagy egy parlamenti testület verdiktje, esetleg népszavazás megtartása szakértői-megvitatással, elegendő csapán egyetlen ember rossz napja, aki egyszer csak erről határoz.

2. A klíma-katasztrófa

Van, aki bagatelizálja, van, aki tagadja (Donald Trump), akad, aki tudomást sem vesz róla, de bizony a hozzáértő szakemberek szerint igenis nagyon komoly és közeli veszély-forrás a Föld klímájának alapvető megváltozása. Ha bekövetkezik az üvegházhatás miatti felmelegedés kritikus szintre emelkedése, a jégsapkák elolvadása, a fontos óceáni áramlatok leállása, az elsivatagosodás felgyorsulása és a népélelmezésben kulcsfontosságú növények (búza, rizs) termeszthetetlensége, akkor megint csak 8 milliárd ember élete kerül veszélybe. Tegyük ehhez még hozzá az ivóvíz elfogyásának lehetőségét, mely szintén egyre komolyabb probléma, egyre több országban.

3. A világűrből érkező veszély

Amire igazából kevéssé van ráhatásunk, mégis mindig fenyeget bennünket, az a világűr. Több alkalommal érték már el ugyanis Föld-felszínünket különböző meteoritok, ám eddig egyik csak egy okozott globális katasztrófát, az amelyik 65 millió éve csalódott be a mexikói Yucatán-félszigetnél. Ez a kb 14-15 km átmérőjű, becsapódó objektum pusztította el a dinoszauruszokat, így kijelenthetjük: ha egy hasonló méretű újabb kisbolygóval találkozunk, az kipusztíthatja az emberiséget. Bár ennek az esélye szerencsére kicsi, a veszély sajnos akkor is létezik és fenyeget bennünket. Egy ilyen katasztrófára való felkészülés - és annak kivédése - a legfejlettebb államok számára folyamatos kihívást jelent napjainkban.

4. Világjárványok veszélye

Ha valamire ráébreszthetett bennünket az elmúlt 1-2 év, az a világjárványok veszélye. Persze sok ilyen világjárvány fenyegetett már bennünket: így a kolera, a pestis, a spanyol nátha és most a Covid. Sajnos kialakulhat azonban egy olyan agresszív kórokozó is, mely ellen nem tudunk majd időben vakcinát, gyógymódot kitalálni. Ennek veszélye nagyon is reális, elhárítása pedig a modern orvos-tudomány feladata, amire minden államnak költenie kell az elkövetkező évtizedekben.

Azt, hogy ki melyik említett veszélyforrást tartja a legjelentősebbnek, szubjektív kérdés, ám mindegyikre lehet ráhatásunk, különböző módokon. Akár úgy, hogy környezettudatosak vagyunk, akár úgy, hogy megfelelő embereket választunk vezetőinknek, akár úgy, hogy támogatjuk a demokráciát és nem engedünk a diktatúráknak.

csik.jpg

Ha érdekesnek találtad, ezeket is ajánljuk: A 4 leghíresebb merénylet a történelemben, A 4 legjobb világháborús film, A 4 legnagyobb hadvezér, A 4 legnagyobb vezető, A 4 haderőnem rendfokozatai,

negyes_logo2.jpg

2021.12.10. (14:50)

A bejegyzés trackback címe:

https://negyes.blog.hu/api/trackback/id/tr9517784304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.19. 22:18:11

Szerintem az alábbi négy sokkal veszélyesebb:
Az eLMeBeTegeQ lobbi, a face és társaik, idióta politikusok, gátlástalan globalisták.
süti beállítások módosítása