A 4 haderőnem rendfokozatai
2021. március 29. írta: Négyes_

A 4 haderőnem rendfokozatai

Az Amerikai Egyesült Államok hadereje 4 haderőnemre oszlik, melyek együttesen (kiegészülve a Nemzeti Gárdával, a Parti Őrséggel és egyéb különleges erőkkel) a világ legütőképesebb hadseregét alkotják. A teljes létszám közel másfél millió fegyverben tartott ember, mely a következők szerint oszlik meg: szárazföldi haderő (Army): 34%, haditengerészet (Navy): 27%, légierő (Air Force): 26%, tengerészgyalogság (Marine Corps): 12%. Az egyes haderőnemekben szolgáló altisztek és tisztek más-más rendfokozati jelzésekkel rendelkeznek, bár a tiszti rangok tekintetében csak a haditengerészet tér el a másik háromtól.

marine_sergeant.jpg

Egy amerikai tengerészgyalogos őrmester díszegyenruhában. Forrás: marines.com

Army

Ez az Egyesült Államok legnagyobb létszámú fegyveres testülete, fél millió fegyverben tartott katona szolgálatával. A rendfokozati sor a kiemelt közlegénnyel kezdődik, majd jön az első osztályú közlegény és a szakaszvezető, illetve az 5 őrmesteri rendfokozat (sergeant, staff sergeant, first class sergeant, master sergeant, sergeant major). A tiszthelyetteseknek 5 fokozata van, a tiszteknél pedig 3 alap rendfokozat ismert (hadnagy, főhadnagy, százados), 3 főtiszti (őrnagy, alezredes, ezredes) és 5 tábornoki rang különböztethető meg (ez utóbbiaknál csillag inszigniákat használnak).

army_ranks.jpg

Navy

A haditengerészet az USA egyik legütőképesebb szervezete. A világon egyedülálló módon 12 db aktív szolgálatban lévő és két most épülő repülőgép hordozóval rendelkeznek (USS Enterprise és USS Doris Miller). Amerikai haditengerészetnél közel 400 ezren szolgálnak és ide tartozik a híres Navy Seal is, mely a legjobb különleges egységeket adja a speciális akciókhoz. (Ők likvidálták többek közt Oszáma bin Ládent is 2011 május másodikán.) A haditengerészet rendfokozatai és azok jelzései is teljesen eltérnek a szárazföldi erőkétől (mind az altiszteknél, mind pedig a tisztek esetében). Az altiszteknél nincs őrmester (sergeant) csak egyszerűen altiszt, petty officier. (Ebből viszont van harmad-, másod- és első osztályú is.) Jelentős képzavar még, hogy itt a kapitány megnevezés az ezredesi rendfokozatnak felel meg és a tábornoki fokozatoknál admirálisok (tengernagyok) szerepelnek. A haditengerészet tisztjei sávokat viselnek vállapjaikon és egyenruha újjaikon is. Egy sáv a hadnagynak felel meg, másfél sáv a főhadnagynak, két sáv a százados, két és fél sáv az őrnagy, 3 sáv az alezredes, 4 sáv az ezredes.

navy_ranks.jpg

Air Force

Az összesen 1956 db vadászgéppel rendelkező amerikai légierő folyamatos innovációkkal, a leggyorsabban fejlődő haderőnemnek tekinthető. Az F-22 Raptorok a világ élvonalába tartoznak. Ennél a haderőnemnél a tiszti rendfokozatok megegyeznek a szárazföldi erőkével, csupán az altisztek jelzés-rendszere tér el jelentősen (de itt is vannak őrmesterek, mint a szárazföldi erőknél).

airforce_ranks.jpg

Marine Corps

Különleges helyzetű katonai szervezet a tengerészgyalogság az USA -ban, mert bizonyos szempontból a Haditengerészethez tartozik, mégis egy önálló haderőnem. Itt a tisztek rendfokozati jelzései azonosak az Army és Air Force inszigniáival, ám az altiszteknél vannak eltérések. Az 5 őrmesteri fokozatból hármat másként neveznek: van tüzér őrmester (gunnery sergeant) és mester tüzér altiszt (master gunnery sergeant). Illetve bár a stráfok ugyanúgy állnak, mint az Army esetében (nem fordítva, hajót formázva mint a Navy esetében), a színük másmilyen (vörös) és szerepel bennük a keresztbe rakott puska jel is.marine_ranks.jpg

Ennyit a 4 amerikai haderőnem rendfokozati jelzéseiről. Legközelebb, ha lesz rá igény, a történelemben előforduló korábbi rangjelzésekről ejtünk szót.

Az inszignia képek forrása: https://militarybenefits.info/military-ranks-insignia-charts/

 

negyes_logo2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://negyes.blog.hu/api/trackback/id/tr9816484378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása