A történelem 4 legnagyobb hadvezére
2021. március 09. írta: Négyes_

A történelem 4 legnagyobb hadvezére

Előző posztunkban, mely nektek hála közel 15 ezres olvasottságot ért el, a történelem 4 legnagyobb vezetőjéről írtunk. Cikkünkben ígéretet tettünk arra, hogy következő írásunkban majd a 4 legnagyobb hadvezér listáját közöljük így most erről olvashattok a négyes blogon. Közkívánatra most is lesz egy +1 helyezés, mert mindenképpen akartunk tenni egy magyart is a felsorolásunkba. Nézzük tehát az ars poeticánk jegyében tömören a 4 legnagyobb és legsikeresebb hadvezért:

Bonaparte Napoleon (1769 - 1821)

napoleon.jpg

Édouard Detaille festménye Napóleonról (forrás: wikimedia.org)

A legtöbb csatát megnyert újkori tábornok, hadvezér, államférfi és császár, Bonaparte Napoleon, vagy I. Napoleon volt, aki több, mint 23 éven keresztül bizonyult szinte legyőzhetetlennek Európa hadszínterein. Katonai pályafutása során - mely alatt az egyszerű tüzér-hadnagytól egészen a frontparancsnok-tábornoki rendfokozatig jutott - összesen 60 csatában vett részt, melyek közül csak alig néhányat veszített el. Számára tragikus módon az egyik a lipcsei népek csatája volt (1813 október 16-19 között), a másik pedig a végső bukását okozó waterloo -i csata (1815 június 18-án). Katonai zseni volt, a történelem legtehetségesebb hadvezére. 1792 és 1815 között folyamatosan harcolt, fél életét a csatatereken töltve. Osztozott katonái sorsában, közöttük menetelt, azt ette, amit ők. Emberei tűzbe mentek volna érte. A kontinens teljes összefogása ellen azonban ő sem tehetett semmit. Végül legyőzték és életét egy távoli szigeten, Szent Ilonán fejezte be, alig 51 évesen, brit őrizet alatt.

Nagy Sándor (Kr.e. 356 - Kr.e. 323)

nagy_sandor.jpg

Nagy Sándor (forrás: wikipedia.org)

Minden idők legnagyobb hódítója és egy egész birodalom létrehozója, a makedón uralkodó, III. Alexandros volt. Alig 20 évesen került Makedónia trónjára - és a görögség élére - miután édesapja, II. Philipposz merénylet áldozata lett. Merész terveket dédelgetett, melyek közül a legnagyobb szabású, a szomszédos Perzsa Birodalom legyőzése volt. Krisztus előtt 334-ben, alig 65 ezer katonával látott ehhez, ekkor támadta meg ugyanis III. Dareiosz óriási kiterjedésű, egészen Indiáig elnyúló, több millió négyzetkilométeres birodalmát. Meglepő módon, a perzsáknak kedvező erőviszonyok (és létszám-adatok) dacára győzelmet győzelemre halmozott. A makedón falanx harcmodort tökélyre fejlesztette így a korabeli világban nem akadt legyőzőre. A perzsa nagy-királyt a Gugaméla melletti csatában győzte le (Kr.e.331-ben) és bár 30 éves korára mindent elért amit akart, élete utolsó pár évében már birodalma egyben tartásával foglalkozott, miközben állandó tivornyákkal égette két végén gyertyáját. Szervezete már 32 éves korára legyengült és végül malária végzett vele. Halála után birodalma azonnal részekre esett szét.

Oliver Cromwell (1599 - 1658)

cromwell.jpg

Oliver Cromwell (forrás: collections.rmg.co.uk)

Az 1642 - 1649 közti angol polgárháború győztes, nagy hadvezére Oliver Cromwell a "New Model Army", azaz a vasbordájúak megteremtésével a történelem egyik legütőképesebb lovasságát hozta létre. Ezzel a lovassággal nyerte meg a polgárháborút a király, I. Károly seregeit legyőzve (a Naseby és Preston -i csatákban) és ezzel a sereggel aratott diadalt később az írek, illetve skótok felett is (mindkét területet leigázva). Cromwell sokoldalú hadvezéri tehetségét mutatja, hogy a tengeri harcokhoz is jól értett: az 1652-164 -es angol-holland háborúban például sorozatos győzelmeket aratott a németalföldi flotta felett. Dicsőségei dacára Oliver Cromwell egy diktátor volt, 5 éves teljhatalma alatt, 1653 és 1658 között teljes elnyomásban szenvedett Anglia.Így nem meglepő, hogy természetes halálát követően a brit parlament visszatért a királyság rendszeréhez és a trónra, a Cromwell által kivégeztetett I. Károly fiait hívta vissza.

Szaladin (1137 - 1193)

szaladin.jpg

Szaladin, egyiptomi szultán (forrás: Image/Index/Heritage Images ID P9GM13)

Teljes nevén An-Nászír Szaláh ad-Dín Juszif Ibn Ajjúb kurd származású katona, majd hadvezér és egyiptomi szultán volt, a középkor legsötétebb időszakában, a XII. században. Bár kezdetben az egyiptomi Fatimida uralkodócsaládot szolgálta (mint az ott állomásozó szíriai csapatok vezetője), később, 1171-ben, 34 évesen maga váltotta le az utolsó Fatimida uralkodót és szultánként Egyiptom élére került. Mintegy 22 éven keresztül birtokolta a hatalmat és ez idő alatt győztes csatái, hadjáratai révén tekintélyt illetve elismerést vívott ki magának az egész arab világban. Tiszteletének legfőbb oka a keresztesek legyőzése és kiszorítása volt a térségből. Szaladin 1187-es hattini csatában végzetes csapást mért ugyanis a jeruzsálemi keresztes seregekre, majd három hónappal később visszafoglalta a korábban 88 évig keresztény kézen lévő Jeruzsálemet is.

4 + 1 Kinizsi Pál (1431 - 1494)

kinizsi.jpg

A magyar történelem bővelkedik nagyszerű és sikeres hadvezérekben, közéjük sorolható például Hunyadi János, Zrínyi Miklós vagy az újkori időkből Görgey Artúr. Az egyetlen magyar hadvezér azonban, aki soha, egyetlen csatáját sem vesztette el egész életében: Kinizsi Pál volt, Mátyás király hűséges katonája. Már akkor vitézségéről szóltak a híradások, amikor 1468-ban vezette Mátyás hadát Morvaország ellen és Spielberget illetve Olmütz várát ostromolta. Az 1474-es boroszlói hadjárata ma is hadtörténeti különlegesség, mert egy ostromló sereg megadását eredményezte, amikor a királyát bekerítő lengyel erők utánpótlását vágta el. Kinizsi később sikerrel harcolt a Habsburgok ellen is, így végül kiérdemelte Mátyás elismerését, aki a nagyvázsonyi várat adományozta neki és megbízta 10 vármegye seregeinek vezetésével (egyúttal megajándékozva a temesi ispáni címmel). Kinizsi 1479-es kenyérmezei győzelme a törökök felett, örök időkre ismertté tette nevét egész Európa számára (hiszen Erdélyt mentette fel az oszmán előretöréstől). A krónikák szerint:

„Kinizsi Pál mindkét felől fegyvert kötött vala fel és mint egy oroszlán oly fele vala az viadalban. Valamely felé fordul vala, mind levágja a törököket és rakva vala mind a két keze vérrel. És erős kiáltással bátorítja vala az adakozókat és nódítja vala őket a viadalra.”

Kinizsi a Balkánon, Szerbiában is sikerrel harcolt a török ellen (1481-184 között), mindenhol győzelmeket aratva. Mátyás királyt annak haláláig hűséggel szolgálta, ám uralkodója törvénytelen fiát, Corvin Jánost már nem volt hajlandó támogatni. Mikor Mátyás örököse a kincstárral próbált távozni az országból, Kinizsi utolérte és Csontmezőnél megleckéztette a fiatalembert, visszaszerezve az ország kincseit. Végül 1494-ben agyvérzésben hunyt el, mint korszakának leginkább elismert hadvezére.

negyes_logo2.jpg

2021.03.09.(11:50)

A bejegyzés trackback címe:

https://negyes.blog.hu/api/trackback/id/tr1116454216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2021.03.09. 14:20:37

Jó a lista, talán én még Wellington hercegét (Arthur Wellesley -t) ide sorolnám (élt: 1769 - 1852). Ő volt az, aki legyőzte Napóleon Watterloo mezején, 1815-ben. Bár feleannyi csatát sem vívott, mint Napóleon, a korszak nagy katonai tehetségének számított.

Négyes_ 2021.03.09. 14:23:32

@Control_: Wellingtonon (Wellesley grófon) sokat gondolkoztam én is, mert valóban az egyik legjobb stratéga és taktikus volt, de ugyanabból a korszakból nem akartam két hadvezért beválogatni az első 4-be. Ebből a korszakból Napóleon volt a favoritom. :)

Történelemtanár_ 2021.03.10. 09:00:18

Timur Lenk, Szubutaj, Batu kán a mongolok közül, V. Henrik a középkori angol uralkodók közül, II. Gusztáv Adolf az Észak-európai királyok közül, Erich von Manstein a második világháború nagy tábornokai közül.

Indriq 2021.03.10. 09:43:17

valszeg Napóleon volt a legnagyobb hadvezér.
de talán Cromwell helyett Dzsingisz kánt tettem volna be,

body_andras 2021.03.10. 09:43:21

Nekem régi kedvenc Hannibal de a felsoroltak is méltó helyükön vannak.

al Dajjal 2021.03.10. 10:13:27

Csak kettőt találtam el. (Napoleon, Nagy Sándor)
Nem kis meglepetés volt számomra, hogy a történelem legnagyobb birodalmának létrehozója, Dzsingisz kán nem fért fel a listára.
Amúgy a negyedik tippem Attila volt.

Argus_ 2021.03.10. 10:19:10

@al Dajjal: Dzsingisz kán (Temüdzsin) egyesítette a mongol törzseket és legyőzte Kína illetve Közép-Ázsia egy részét. Ennyi. Halála után került a mongolokhoz India, az orosz fejedelemségek nagy része és csak halála után támadták meg a mongolok Európát (benne Magyarországot). Dzsingisz nem volt hadvezér, semmi stratégia, semmi bonyolult taktika, egyszerűen lerohanta a kitűzött területeket. A kifinomultabb hadmozdulatok Szubutájhoz kapcsolódnak. Ha már mongolok, akkor ő volt a legjobb hadvezér.

Négyes_ 2021.03.10. 10:21:53

@Argus_: Egyetértek valamilyen szinten. Akkor "nagy" egy hadvezér, ha nem csupán a létszámfölényre hagyatkozva tud nyerni (és egyáltalán tényleg NYERNI tud), hanem összetett terv alapján, stratégia és taktika alkalmazásával győzedelmeskedik, tartós eredményeket elérve, esetleg évekig tartó hatással, sorozatos diadalokkal.

Endre Frady 2021.03.10. 10:57:13

Hol marad Sebes Gusztáv, az Aranycsapat fő stratégája?!
Az ő győzelmi sorozata mellett még az is szól, hogy miatta nem maradtak százezrek özvegyen és árván...

ferences 2021.03.10. 10:57:28

John Churchill, Marlborough hercege: valamennyi csatáját megnyerte, valamennyi általa ostromolt várost bevette. És természetesen ezt nem a gyarmatokon követte el. Ehhez nemigen van mit hozzáfűzni.

Erős versenyző még XII.Károly svéd király is, sokáig sokkal nagyobb seregeket vert meg sorozatosan (dán, orosz, szász).

Caesar sem volt rossz hadvezér.

Karak95 2021.03.10. 10:57:37

@Négyes_: Magyar hadvezér Görgey Artúr , egyetértve az említettekel , 20 században Erich von Manstein-t említeném .

Piri és Barkas 2021.03.10. 10:57:41

Szubutaj Bagatur, Attila, Hannibal, Rommel

arncht 2021.03.10. 10:57:46

A legsikeresebb birodalmak mogott sikeres hadvezerek voltak :) igy meg lenne par.

Fritz Gerlich 2021.03.10. 11:04:10

Turenne grófja (Henri de La Tour d’Auvergne-Bouillon) a 30 éves háború hőse és XIV. Lajos legnagyobb hadvezére ugyancsak a történelem egyik legjobbja volt!

Bandibacsi34 2021.03.10. 11:04:29

@Control_: Ha nem jön Blücher es a poroszok, akkor Napoleon győz. Én ide tennem(ha nem lenne kötött a lista) Caesart, Mariust, Germanicust, Belizart, Hannibalt, Scipiot, II Fülöp makedon kiralyt, Savolyai Jenőt, I Selim szultant, Oroszlanszivu Richardot, meg meg egy rakat ember, akiket nem soroltam fel, kierdemelne a titulust, csak mi ezeket ismerjük a legjobban(Napoleon PR jet a sajtoja is emelte mar 1796 tol).

Négyes_ 2021.03.10. 11:06:43

@ferences: @Fritz Gerlich: John Churchill és Turenne valóban a legnagyobbak közé való. Elismerem.
@Bandibacsi34: Napóleonnak nem csak a PR -ja volt jó. Ő harcolt a legtöbb csatában a történelem során. Senki még csak meg sem közelíti a csatái számát! És ezek 90% -át meg is nyerte. Ő a valaha élt legsikeresebb hadvezér. Minden listán.

horrorpornó bábszínház 2021.03.10. 13:54:48

@Piri és Barkas:
A bagatur nem a neve, hanem a titulusa, és az is az orosz bogatir (vitéz, hős) és az ugyanazt jelentő mongol bátar összevonása alapján. Mai mongol nyelven a neve is Szubedej.
Túl sok Jant olvastál.

ontologist 2021.03.10. 15:32:23

Mindig kimarad az ilyen felsorolásokból I Szunsin koreai hadvezér, aki a kor legnagyobb inváziós flottáját, a japán flottát hétszer verte rommá, úgy, hogy a japánok nemegyszer tízszeres létszámbeli fölényben voltak.
Mindezt úgy tette, hogy valójában szárazföldi parancsnok volt, nem tengerész, és a királyi udvar nem hogy segítette volna, hanem minden eszközzel akadályozta. Utolsó csatájában 11 hajóval 200 hajóból álló japán flottát alázott meg. Ha valaki a méretekben és jelentőségben kételkedik, akkor érdemes tudnia, hogy a Koreát támadó japán invázió a normandiai partraszállásig a történelem legnagyobb tengeri akciója volt a XVII.század végén, százezer fős sereggel, többszáz hajóval.

nincs1agy 2021.03.10. 15:32:37

@Aëtius_: Akkor már miért nem Dzsingisz kán?

nincs1agy 2021.03.10. 15:32:45

Nagy Frigyes zsenije előtt még Napóleon is meghajolt. Amikor elment a sírjához, azt mondta embereinek.: "Ha még élne, most nem állhatnánk itt."

nincs1agy 2021.03.10. 15:32:58

@Indriq: Cromwell idején nemcsak a royalistákat győzték le, hanem később a hollandokat is a tengeren, és megszerezték Jamaicát a spanyoloktól,valamint az íreket is leverték. Érdekes, hogy ez a katonailag kifejezetten sikeres rezsim mégsem volt képes stabilizálni a helyzetét hosszú távon, és visszajött a királyság.

nincs1agy 2021.03.10. 15:33:02

@body_andras: Hannibál az ókor Napóleonja volt: katonai zseni, nagy győzelmek kovácsa, aki végül elbukott..

Piri és Barkas 2021.03.10. 22:01:19

@horrorpornó bábszínház: Jaja. Ült a pont. Ez igaz. Köszi a helyreigazítást. Nekem mindig is egyben volt a neve érdekes amúgy, ezért írtam én is így, de neked van igazad. Pl. Vak Bottyán... Sose mondtam volna Bottyán Jánost ha érted.

Piri és Barkas 2021.03.10. 22:01:25

@nincs1agy: Dzsingisz nem volt hadvezér a szó szoros értelemben. Ő inkább egy türannosz/uralkodó volt, kegyetlen és tehetséges vezérekkel megtűzdelve. Dzselál-el-din Hvarezm-ből, na ő egy zseniális hadvezér volt, nagyságrendekkel kevesebb forrásokkal rendelkezve...és sokkal több sikert elérve. Persze a végén sansztalan volt a túlerővel szemben, de a mongolok rémálma volt évekig.

Piri és Barkas 2021.03.10. 22:01:29

@ontologist: Köszi, nem is tudtam róla. Majd olvasok róla többet. EU-ban szinte ismeretlen szerintem. Még egyszer köszi.

Billy Hill 2021.03.10. 22:01:36

@nincs1agy: Ezzel szemben kései utódja, Hannibal Smith tényeg minden csatát megnyert... Csodálkoztam is mindig, hogy ennek fényében az amcsik hogyan tudták elveszteni a vietnámi háborút. ;-)

Csigataposó 2021.03.10. 22:01:50

Hmm. En Cromwellt ki vettem volna, nekem valahogy nem jott ki a strategiai zsenije, pusztan egy "technologiai lepes elony" nala jott ki es ezt jol kihasznalta. Olyan mintha Guderian kicsit korabbi verzioja lenne, de lehet csak mert nem ismerem olyan jol katonai teljesitmenyet. Visszont Hannibal nem csak hogy a Cannaei csataban olyat villantot ami szerintem a Gugamelai csatat is felulmulja taktikai zsenialitasban, de ezt a szintu zsenialitast kepes volt tobbszor megismetelni.

2021.03.10. 22:48:31

@Control_: Wellington a kutyát nem érdekelné, ha nem ő lett volna Waterloonál. Napóleon megverte, és Blücher sem lett volna probléma, ha Grouchy időben érkezik, a parancsnak megfelelően sakkban tartva a poroszokat.
Hannibált én is hiányolom a listáról: katonai zsenije komoly gondot okozott Rómának olyan helyzetben, ahol Hannibálnak semmi esélye nem volt Róma végleges legyőzésére.

Che21 2021.03.10. 22:48:47

Nagy Frigyes, Hannibál, Guderian, Manstein, Zsukov, Scipio, Marius, Ceasar, Görgey, Bem, XII. Károly, a két Hunyadi...

nincs1agy 2021.03.11. 09:28:34

@Piri és Barkas: Márpedig hadvezérként szerepel a Nagy hadvezérek nagy csaták c. könyvben. Az Indus menti győzelmét mutatja be részletesen a horezmi sereg felett, miután átvezette csapatait a Hindukuson.

nincs1agy 2021.03.11. 09:28:42

@trev: Wellington Assaye-nál négyszeres túlerőt győzött le, és az Ibériai-félszigeten több győzelmet aratott a franciák felett.

Weißkopf 2021.03.11. 09:28:48

@Fritz Gerlich: Ha már 30 éves háború: Albrecht von Wallenstein.

nincs1agy 2021.03.11. 09:28:58

@Piri és Barkas: "Persze a végén sansztalan volt a túlerővel szemben"

Az Indusnál nem volt nagy létszámkülönbség a két sereg között.

horrorpornó bábszínház 2021.03.11. 09:29:13

@Piri és Barkas:
Én is olvastam a Tatárjárás-trilógiát, csak én akkoriban még tudtam oroszul is, meg dolgoztam együtt mongolokkal, és megtanultam pár szót. :-)

Wildhunt 2021.03.11. 10:34:04

@Piri és Barkas: ismeretlen? A történészeknek lehet, de aki már játszott Civilization-t az tud róla :D

LebensraumamOsten 2021.03.11. 10:34:15

@nincs1agy: Így van. II. Frigyes volt a kor modern hadművészetének kialakítója és megvalósítója. Sok-sok ütközetben alázta meg a francia, osztrák-magyar-cseh-horvát és orosz seregeket. És Napóleonnal ellentétben ő meg el tudta kerülni a totális vereséget, megőrizve országát a szebb utókornak. Ja, és ő nemcsak hadvezér volt, hanem államférfi is, hiszen modernizálta a közigazgatást, a társadalmat. Klasszikus műveltsége volt, hiszen például Voltaire rendszeresen vendégeskedett nála, sok másik művésszel, gondolkodóval, tudóssal együtt. Frigyest egyetlen hadvezér tudta a háborúi során megalázni és legyőzni, bár ő sem személyesen, hanem csak Frigyes távollétében annak vezéreit és nem rendszeresen: Futaki Gróf Hadik András.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.16. 01:36:07

Azt hittem, lesz benne Wellington és más szempontok szerint Grant.

nincs1agy 2021.03.16. 01:36:12

@LebensraumamOsten: Viszont a kesztyűkkel sikerült megtréfálni-állítólag..:)

fkv.115 2021.03.16. 01:36:23

Napóleonnak és Nagy Sanyinak bérelt 1. helye van minden ilyen listán, és ezek annyira legendák, hogy a többi már csak a futottak még kategóriába fér be. Talán még Subotai (esetleg gazdája, Dzsingisz) felférne a dobogóra, csodálom hogy ilyen töltelékemberektől nem fért oda. Szaladin valahol az 5.-10. hely környékén még elférne, Cromwell viszont csak egy pont ugyanolyan local hero, mint nálunk Kinizsi, Napóleonnal egy listára tenni inkább vicces mint komoly.

fkv.115 2021.03.16. 01:36:26

@LebensraumamOsten: 2. Frici leginkább a hit-n-run híve volt, félig már inkább gerillaharcosnak lehetne jellemezni. És egy rakás mákja is volt, pl. a ruszkik támadása érthetetlen módon elmaradt, különben valószínűleg ment volna Napóleon mellé valami szigetre.

fkv.115 2021.03.16. 01:36:30

@nincs1agy: Ezek noname arcok. Előbb kellene Hannibalt betenni a listára, netán Cortezt, mint egy ilyen tucatembert. Cortez mondjuk félig kakukktojás, mert inkább a technikai fölénye volt a fő fegyvere mint az esze, de akkor is egy egész kontinenst hódított meg, amihez szövetséges bennszülötteket is megnyert, tehát nem csak rabolni tudott. Hannibalt meg ugye nem kell részletezni, nem nagyon volt arc rajta kívül aki így szanaszéjjel szopatta volna a világ akkori legerősebb birodalmát, a rómait. Még Attilát vag Belisariust is előbb említeném mint egy Wellingtont, akinek egyszer mákja volt, és annyi. Pontosabban nem is neki, hanem Napóleon baszta el, túlságosan elbizakodott lett a végére. Ha komolyan áll neki Waterloonak, Wellingtonról most azt se tudnánk kicsoda.

nincs1agy 2021.03.16. 16:21:21

@fkv.115: Sztem Napóleon-Wellington párhuzama az ókorban a Hannibál-Scipio. Valamiért a végül elbukó hadvezér lett ismert és népszerű,n em pedig legyőzőik. Wellington és Scipio esetében egyébként közös, hogy mindketten fontos győzelmeket arattak az Ibébriai-félszigeten. Előbbi a franciák, utóbbi a punok fölött úgy kétezer évvel korábban.

nincs1agy 2021.03.16. 16:21:29

@fkv.115: Hát a leutheni csata nem éppen gerilla hadviselés volt Színlelt támadás az osztrákok jobbszárnya ellen, közben jelentős erők átvonultatása a dombok fedezékében az osztrák balszárny (Nádasdy) oldalába. Majd ferde hadrendben történő elsöprő erejű támadás a balszárny ellen oldalról. Persze ehhez olyan sereg is kellett, amely alaposan begyakorolta a ferde hadrendben történő támadás módszerét.
süti beállítások módosítása