A 4 legkegyetlenebb hadsereg a történelemben
2021. március 20. írta: Négyes_

A 4 legkegyetlenebb hadsereg a történelemben

A kegyetlenséget nehéz objektív mércével mérni, mégis kiemelhetőek az emberi történelem elmúlt 5 ezer évének leginkább rettegett és legtöbb félelemmel emlegetett hadseregei, melyekről a legtöbb írott forrás valóban úgy emlékezik meg, hogy hadjárataikban hátborzongatóan kegyetleneknek mutatkoztak. A négyes blog, szokott tömörségével - mely 4 elemből álló ars poeticájában is szerepel - most is 4 érdekességről ír a téma kapcsán.

A középkori japán szamurájhadsereg

szamurajok.jpg

A kép forrása: historyanswers.co.uk

A középkori Japánról keveset tanítanak a középiskolákban, noha egy nagyon különleges világot jelentett, főleg a XIII. és XVI. század közti időszakban, amikor az úgynevezett szamuráj-értékrend és szamuráj-kultúra jellemezte ezt a távoli szigetországot. Ekkoriban Japán lakossága parasztokra és szamurájokra oszlott: az előbbiek dolgoztak, de fegyvert nem viselhettek, utóbbiak viszont csak fegyveres szolgálatot láthattak el és soha nem kellett dolgozniuk. A szamurájok életük végéig szolgálták hűbéruraikat, a daimjókat és ha kellett életüket adták értük. Fogságba nem eshettek, ha ez mégis bekövetkezett inkább rituális öngyilkosságot követtek el (ez volt a szeppuku, vagy hasfelmetszés). Az egyes hűbérurak (daimjók) folytonos háborúkat, csatákat vívtak egymás ellen, melyek valóságos mészárszékekké váltak, az előbbi "szabály" miatt és mert még a XVI. - XVII. században is íjakkal, kardokkal harcoltak. (A japán szamurájkard, a katana a legélesebb a világon.) A japán szamuráj sereg 1592-ben a szomszédos Csoszen (Korea) ellen vonult, Tojotomi Hidejosi parancsára, majd éveken át a történelem legvéresebb háborúját vívta meg ott. A szamurájok vérengzéseit számtalan forrás megemlíti, végül 1598-ban a kínai túlerő miatt mégis el kellet hagyniuk Csoszent. Véres emléküket azóta is őrzi Korea.

A hunok serege

hunok.jpg

A kép forrása: deadliestblogpage.wordpress.com

A Kína távoli vidékeiről Európa felé vándorló hunok, 375-ben lépték át a Volgát, majd a sztyeppei nomád népeket megtámadva népvándorlás-szerű menekülést váltottak ki a Kaszpi tenger vidéke és az Al-Duna közti hatalmas régióban élők körében. Birodalmuk 400 és 450 között a Volgától Európa nyugati részéig terjedt, központja pedig Pannóniában volt. Attila serege sokáig bizonyult legyőzhetetlennek, embereinek vad elszántsága, félelmet nem ismerő agresszivitása, mely gyorsasággal, könnyűlovas, íjász harcmodorral párosult mindig meghozta számukra a diadalt. Ugyanakkor 451-ben, Catalaunum mellett (ma Franciaország) Flavius Aetius római hadvezér egy döntetlen kiharcolása után megállította terjeszkedésüket. Miután két évvel a csata után Attila meghalt és fiai nem tudták már egyben tartani a hun birodalmat, a hunok csillaga is leáldozott. Ám emlékük a mai napig megmaradt, a történelem legkegyetlenebb és legfélelmetesebb seregei közé sorolva őket.

A vandálok hada

vandalok.jpg

Geiserich vandál király Rómát pusztítja. A kép forrás: altmarius.ning.com

A vandalizmus kifejezést a mai napig használjuk, noha nem mindenki tudja, hogy a fogalom névadója egy kora-középkori germán törzs volt, mely a IV. és V. században véres hadjáratok tucatjaiban pusztította végig Nyugat-Európát. A vandálok őshazáját Észak-Európára teszik (a svédországi Vendel vagy a dániai Vendsyssel környékére), ahol a 2. századig éltek. Később délre húzódtak a lengyel területekre, majd 330 körül már Pannóniában telepedtek meg egy fél évszázadra. Komoly pusztító hadjárataikat a 400-as évek elején kezdték meg, amikor a Rajnán átkelve véres harcokat vívtak a frankokkal. Bár létszámhátrányban voltak, mégis sorozatos győzelmeket arattak és felégették illetve lerombolták Trier, Worms, Strasbourg és Rheims városait. A térség csak akkor szabadult meg a vandáloktól, mikor azok az Ibériai félszigeten keresztül Észak-Afrikába vándoroltak, ahol 435-ben végre saját királyságot alapítottak (Karthágó központtal). A Vandál Királyság egyetlen nagy uralkodója, I. Geiserich 455 június 2-án foglalta el és fosztotta ki Rómát. Kegyetlenkedéseik sora és mérhetetlen pusztításuk Róma történelmének egyik legnagyobb traumája volt. A Vandál Királyságot végül a bizánci túlerő győzte le 533-ban és tagolta területüket a Kelet-Római (Bizánci) Birodalomba.

A Mongol Birodalom serege

mongolok.jpg

Mongol harcos. A kép forrása: DEAD LIES PAGE (origo.hu)

A világtörténelem legnagyobb egybefüggő birodalmát a mongolok hozták létre a XIII. században. A Mongol Birodalom fénykorában mintegy 26 millió négyzetkilométert ölelt fel, melynek határai között 100 millió ember élt. A Temüdzsin (Dzsingisz kán) által alapított, majd a további nagykánok által kibővített óriási állam jól szervezetten működött, ám kialakulását véres hadjáratok előzték meg. A mongolok legendásan kegyetlen harcosok hírében álltak, ahol csak megfordultak iszonyú pusztítást hagytak maguk után. Kultúrájuk semmire sem becsülte a könyörületet, sőt azt a gyengeség jelének tartották. A feljegyzések szerint, amikor 1220 tavaszán Dzsingisz kán elfoglalta Szamarkandot, az elfogott katonákat és a város teljes lakosságát a város melletti síkságra tereltette. Az összegyűlt tömeget aztán Dzsingisz parancsára mind egy szálig lemészárolták, majd levágott fejeikből hatalmas gúlát emeltek győzelmük emlékére. A mongolok Európát is megtámadták, pusztításuk Lengyelországban és nálunk, a Magyar Királyságban volt a legnagyobb. Batu kán illetve a korszak egyik legtehetségesebb hadvezére Szubotáj a népesség közel negyedét ölette meg. 

csik.jpg

Ha érdekesnek találtad, ezeket is ajánljuk: A 4 legjobb világháborús film, A 4 legnagyobb hadvezér, A 4 legnagyobb vezető

negyes_logo2.jpg

2021.03.20.21:05

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://negyes.blog.hu/api/trackback/id/tr1716471898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Master. 2021.03.21. 10:31:08

Kegyetlen seregek voltak kétségtelenül, főleg a mongol-tatár, ahogyan olvastam róluk Vásáry István - Tomka Péter - Birtalan Ágnes könyvében (Dzsingisz kán és öröksége). A felsoroltak mellett én a második világháborús náci hadsereget is ide sorolnám.

Argus_ 2021.03.21. 21:20:55

@Chris Kyle: Egyetértek! A 4 + 1 helyezett a listán: SS Einsatzgruppe Szovjetunió

Nietzsche. 2021.03.21. 21:40:01

@Argus_: Az SS iszonyú kegyetlenségeket követett el 1941-1945 közt Ukrajnában, Belorussziában és a Baltikumban is. Ők nem levágott fejeket hanem holtakat raktak halomba.

Nietzsche. 2021.03.21. 21:40:03

De a lista nagyon jó. A vandalokról eddig nem is olvastam. Tetszett a poszt, köszönöm!

Je suis Petra 2021.03.22. 10:33:34

Vörös hadsereg miért maradt ki? A besorozott ázsiai hordák néha még a mongolokat is felülmúlták.

wadcutter 2021.03.22. 10:34:47

@Argus_: Az SS Einsatzgruppe nem hadsereg, hanem mozgó kivégzőosztag volt. Mindig a harcoló alakulatok mögött haladtak, és a tisztogatás volt a feladatuk. A hadsereg harcol, a kivégzőosztag gyilkol.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.03.22. 10:35:35

A hunok lejáratása a nyugatiak hóborja, akik nem akarják elismerni a Kelet-európaiakat. Még festmények is készültek, ahogy Attila serege betör Rómába, bár mint az a posztból is kiderült, ezt maguk a nyugatiak követték el. A sacco di roma- nem is említve, ahol a nyugati zsoldosok dúlták fel a várost, hogy a Pápa alig tudott elmenekülni előlük.
A vérengzés csúcstartói közé a mongolok bizonyosan bekerülnek, mert a normális harci taktikájuk volt mindenkit leölni. A kínaiak is leöltek egész seregeket, ha azok megadták magukat. De a bizánciak is kitettek magukért, amikor egy egész bolgár sereget vakíttattak meg. Vagy a bajorok, akik a Lehel vezér seregét a megadás után leölték. Aztán ne feledjük az indiánokat kiirtó amerikaiakat sem. Az asszírok is kegyetlenek voltak, egész városokat pusztítottak el, az elveszett zsidó törzset is ők tüntették el. Nagy mészárlásokat a rómaiak ellen elkövettek a germánok és a kelták is.

Argus_ 2021.03.22. 10:39:39

@wadcutter: Nem egészen! Az Einsatzgruppék is fegyveres, katonai szolgálatban lévő és a német hadsereg főparancsnoksága illetve az SS vezezőség (reichsführeri hivatal) alá tartoztak.

wadcutter 2021.03.22. 11:12:37

@Argus_: A "Reichssicherheitshauptamt"-hoz tartoztak, akárcsak a Gestapo. Őket sem hadseregnek számítják, egyszerű gyilkosok voltak. Egy hadsereg katonák ellen harcol, ezek meg védtelen embereket gyilkoltak, hivatalokat foglaltak el, nem területeket.

Argus_ 2021.03.22. 11:16:23

@wadcutter: A Reichssicherheitshauptamt, vagyis a Birodalmi Biztonsági Főhivatal a fegyveres erőkkel szoros együttműködésben állt, ahogy magának az SS -nek is volt fronton harcoló szervezete (Waffen-SS) a rendőri jellegű feladatokat ellátó, gyilkolászó, lágereket őrző Allgemeine-SS mellett. Az Einsatzgruppék mellesleg partizán alakulatokat is elintéztek, tagjai egyenruhát viselte és géppisztolyokkal, géppuskákkal felszereltek voltak, katonai járművekkel.

HARP3R 2021.03.22. 11:39:24

@wadcutter: @Argus_: Az Einsatzgruppék a Waffen-SS (fegyveres feladatokat ellátó, harctéri SS) kötelékében, a fegyveres erőkkel együttműködésben dolgoztak, gyakran a partizánok ellen is fellépve. Csapataik minden jellemzővel rendelkeztek, ami egy katonai alakulatot meghatároz (katonai eszközök, fegyverek, rendfokozatok ... stb). Összesen 1941 és 1945 között 2 millió embert öltek meg a Szovjetunióban, akiknek 655-a zsidó volt. Négy szervezeti egységből álltak, melyeket A, B, C. és D betűjelekkel láttak el. Ezuek mindegyikáét egy-egy SS tábornok vezette (akik a Waffen-SS szolgálatában álltak és így a német fegyveres erők alá tartoztak).

Egy személyes megjegyzés: nem csak kiragadva az Einsatzgruppék tartoztak a világ legkegyetlenebb hadseregei közé, hanem maga az egész náci német hadsereg, mely a Wehrmacht és az SS teljes egészét felöleli. (Mellesleg a jellemzően 7-8 millió német haderő 10% -át adta az SS.) A lista 4 +1 helyez őket illeti, mert összedolgozva csak a Szovjetunióban 18 millió civillel végeztek. Geoffrey Hosking brit történész 27 millióra becsüli a Szovjetunió teljes emberveszteségét a II.világháború alatt, melyből "csak" 8-9 millió volt a katona, a többi (18-19 millió) civil. Ugyanakkor Viktor Zemskov összesen ír 20 millió szovjet áldozatról, amiből 8 millió katona, 12 millió civil.

Akárhogyan is nézzük, a kiugróan magas, 12 - 19 milliós civil veszteség mindössze 4 év alatt (1941-1945) mérhetetlen nagy mészárlást kellett hogy jelentsen. Ezt a náci német hadvezetőség hajtotta végre, Einsatzgruppék, SS katonák és a Wehrmacht segédletével. Na ezért baromi felesleges arról avita, hogy az Einsatzgruppék a hadvezetés vagy az óvónőképzők alá tartoztak e. :)

laci_52 2021.03.22. 11:39:31

@Je suis Petra: Igazad van, aki itt SS-t emleget, tegye mellé a Vörös Hadsereget is. Kegyetlenségben egy szinten voltak.

Négyes_ 2021.03.22. 11:40:21

@laci_52: Már amennyiben a Vörös Hadsereg is megölt 18 millió német civilt. De nem. Úgyhogy mégsem voltak "egy szinten". :)

fabianp 2021.03.22. 18:22:34

@Nietzsche.: Azért a Vandálokat legyőző bizánci sereg sem volt piskóta. Vagy amit a spanyolok műveltek az újvilágban. A belgák Lipót király alatt Belga kongóban. És még folytatni lehetne a sort.

wadcutter 2021.03.22. 18:22:54

@HARP3R: A civil áldozatokba beleszámítanak az éhínség, járvány, megfagyás miatt meghalt emberek is. A lakosság bombázása pedig sajnos az összes résztvevő ország taktikája is volt.
Szerintem az Einsatzgruppék kifejezetten a már elfoglalt területeken tevékenykedtek, ezért egyszerű kivégzőosztagok voltak, nem vitték vásárra a bőrüket, mint egy katona.

Gettóblaszter 2021.03.22. 18:24:05

Ide vehetjük nyugodtan a japán hadsereget is, mert pl. Kínában (de máshol se nagyon) ők sem bántak kesztyűs kézzel a civilekkel. De pár százezer civilt az amerikaiak és az angolok is kiirtottak a hagyományos és nukleáris bombázásaikkal. Vagy mi van most éppen Szíriában? Vagy Szudánban? Irak-Iráni háború? Pakisztán-India? Vietnám? Sorolhatnám...
A helyzet az, hogy ha fegyveres konfliktusig fajul egy politikai probléma, akkor az mindenképpen vérengzéssel jár, mindegy melyik hadsereg/paramilitáris egység/gittegylet végzi is. Ez egyszerűen az emberi természetből fakad, abból, hogy az ellenség felé előbb-utóbb égető gyűlöletet érzünk, szánalmat viszont egyre kevésbé. Nem hiszem, hogy rangsorolni kellene ezeket a dolgokat, mert mi alapján? Kiirtott %, vagy összes darabszám? Netán a megölés módja? Szerintem ilyen listáknak nincs sok értelmük, az üzenet inkább az, hogy a háború nem ismer kegyelmet, így a legjobb elkerülni.

hebebe 2021.03.22. 20:02:38

@HARP3R: A Szovjetunió óriási emberveszteségét inkább okozta a minden áron való kitartás, az ostoba intézkedések,a katonai büntetőalakulatok. Három darab lőszert nyomtak a frissen besorozott újonc kezébe és ezzel küldték rohamra a megerősített német géppuskafészkek ellen.Nem kellett ott Einsatz kommando az iszonyatos vérveszteséghez.

HARP3R 2021.03.22. 20:06:27

@hebebe: "Három darab lőszert nyomtak a szovjet újoncok kezébe" :) Ne az amerikai filmekből tájékozódj szerintem. (Mint az ellenség a kapuknál.)

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.03.23. 08:56:46

most halottak számában mérjük a kegyetlenséget? esetleg időegység alatt agyonvert/feldarabolt emberek számában?
ilyen szempontok szerint az orosz nkvd az ukán holodomorral nyerne szerintem (1 év alatt 3-7millió ember halálra éheztetése)

Griska 2021.03.23. 08:56:59

@megamovieboy: Az utolsó mondathoz: A vandálok és a rómát szintén elfoglaló gótok germánok voltak...

Griska 2021.03.23. 08:57:26

@fabianp: Aprópopó :) A Spanyolország (Ibériai félsziget) kora középkori történetét tárgyaló (általam ismert) munkák többsége szerint a mai spanyol népesség elég komoly hányada is vandál felmenőkkel rendelkezik. Amikor Geiserich és serege átkelt Afrikába, Ibériát is megtartotta magának, így elég csinos birodalmat összekotort magának, ami még vallási szempontból is viszonylag egységesnek volt mondható, mert az elfoglalt területek lakossága zömmel ugyanúgy ariánus (római szemszögből nézve eretnek) volt, mint a támadó sereg...

gigabursch 2021.03.23. 20:06:52

Jerikó osztomlói?
Akik még a szamarakat is kettéfűrészelték?
S mindenkit kiírtottak egy szálig?
Plussz még egy komplett egyiptomi hadsereget fullasztottak meg.

huleaks 2021.03.23. 20:07:05

@Chris Kyle: Azert nem kellene minden német alakulatot egy kalap alá venni. Ahogy nem minden nemet volt náci.

fkv.115 2021.03.24. 20:47:03

A "málenkij robot" + "dáváj császi"-s ruszkik hogy maradhattak ki az 1. helyről? 2. Hitler, 3. a mongolok. Aztán az emebráldozós indiánok (maja + azték + tolték + stb) meg a primkó allahakbárosok is előkelő helyet kell hogy elfoglaljanak. Japán meg ilyen szirszarok azok smafu ezekhez képest.
süti beállítások módosítása